Ha tik is olyanok vagytok, mint én, akkor képesek vagytok hetente néhány órát a Twitch-en tölteni, és másokat nézni, ahogy videójátékokkal játszanak. Sokak szerint ez haszontalan időtöltés, de mások számára ez ugyanolyan szórakozás lehet, mint TV-t nézni, vagy olvasni.

Ehhez a “haszontalan” időtöltéshez adok most segítséget azoknak, akik asztali gépükön szeretik nézni a kedvenc játékosukat, játékaikat. A Livestreamer Twitch programhoz nem szükséges böngésző, és kényelmes felületet ad a szórakozáshoz.

Livestreamer Twitch GUI telepítése

A program telepítéséhez mindössze egy csomag szükséges, a livestreamer-twitch-gui, amely megtalálható a csomagkezelőn keresztül az AUR-ban, vagy pedig telepíthető paranccsoron keresztül, az alábbi paranccsal:

yaourt -S livestreamer-twitch-gui

Amit ezen kívül ajánlok, az az mpv nevű videólejátszó, amelynek minimális erőforrásigénye van, így gyorsan tudunk váltani a streamek között, ha szükséges. Ez a normál tárolóban megtalálható:

sudo pacman -S mpv

A Livestreamer Twitch lehetőségei

Első indításkor kapunk egy fehér hátterű ablakot. Ne aggódjunk, van sötét téma is hozzá. Ami jó dolog ebben az ablakban, hogy ablakkezelőtől független, így egyik asztali környezetbe sem illik bele, és még is jól mutat. Nem mintha sokat fogjuk nézni ezt az ablakot.

Alapesetben ugyanazt az ablakot kapjuk, mint a weboldal esetében, a kiemelt streamekkel. Belépni a fiókunkba, a jobb felső részen lévő emberke ikonnal tudunk, a fogaskerék (beállítások) ikon mellett. Ez elirányít minket a Twitch weboldalára, ahol engedélyezzük a program és a Twitch összekapcsolását. Ezt csak egyszer kell megtennünk.

livestreamer-twitch-aktualis
Livestreamer Twitch: az éppen nézett csatorna információi

A program sajnos nem tud magyarul, de könnyen eligazodhatunk a felületet, igaz a beállítások már más tészta. Gyakorlatilag majdnem mindent megtehetünk a LT-el, amit a weboldalon, vagy az alkalmazásban meg tudunk tenni.

Bal oldalon láthatjuk a menüt, aholy böngészhetünk a kiemelt és népszerű játékok/csatornák között. Megnézhetjük a feliratkozásainkat, és az élő streameket. Ami tetszik, hogy mondjuk az élő streamekre (Live Streams) klikkelve láthatjuk, hogy mely csatorna mennyi ideje kezdte el a közvetítést. Ez még ha jól emlékszem a weboldalon sincsen.

Természetesen keresni is tudunk a streamek között, valamint előhívható az előzmény is a keresőmező jobb oldalán található nyíllal.

livestreamer-twitch-kereses
Livestreamer Twitch: Keresési eredmény

Néhány hasznos beállítás

A beállítások elérhető az ablakkezelő gombok mellett lévő fogaskerés ikonnal, vagy a baloldali menü Settings pontjával. Nem térnék ki az összes lehetőségre, csak azokra, amely úgy gondolom, hogy hasznos lehet sokaknak. Íme pár beállítás, kategóriánként.

  • Main: itt lehet beállítani a sötét (Dark) témát (Theme). Valamin bekapcsolni a rejtett beállításokat (Settings and features).
  • Streams: beállítható, hogy melyik minőségi szint az alapértelmezett számunkra.
  • Livestreamer: itt lehet megszabni, hogy az egyes minőségi szintek milyen minőségben legyenek elérhetők, pl. 720p60.
  • Player: itt adhatjuk meg, hogy mely videólejátszó programot használjuk (Videoplayer), ha üresen hagyjuk, akkor a rendszer által használt elsődleges lejátszót használja majd az LT. Korábban említettem, hogy az mpv egy tökéletes program erre a célra (is).
  • Chat: a chat program elérhetőségét állíthatjuk be. A telepített böngészők mellett támogatva van a Chatty nevű program, amellyet kifejezetten a Twitch Chat-hez készítettek. A Chatty elérhető az AUR-ból, azonban érdemes megjegyezni, hogy Java-ban íródott, így erőforrás igényes. Itt adható meg, hogy a chat ablak automatikusan elinduljon amikor a stream is elindul.
  • GUI: a felhasználói felület beállításai. Mit csináljon minimalizáláskor, stb.
  • Languages: nyelv szerint tudunk szűrni a Twitch egészén. A közvetítő által megadott nyelvet veszi alapul. Hasznos lehet, ha mondjuk nem szeretnénk német vagy francia nyelvű streamet nézni.
  • Notifications: bekapcsolhatjuk, hogy asztali értesítést kapjunk, ha kedvenc közvetítőnk elkezdte az adást (Enable desktop notifications).
livestreamer-twitch-kovetett
Livestreamer Twitch: élő és egyben követett csatornák

Néhány szó, mielőtt átváltanék a kedvenc csatornámra…

Ami jó lenne, ha a videó és a chat egymás mellett lehetne egy időben, mint a weboldal használatakor. Jelenleg az a megoldás, hogy ha külön virtuális asztalra rakjuk az LT és a chat ablakát. Azonban ezen kívül nem lehet panasz a Livestreamer Twitch-re. Az sem zavaró számomra, hogy nem a rendszer ablakkezelőjét használja.