Az utóbbi néhány évben teljesen elfeledkeztem az RSS olvasókról, és az RSS-ről egyáltalán. Lehet, hogy túl sok oldalra voltam feliratkozva, de az is lehet, hogy a Google Reader megszüntetése volt egy kicsit hatással rám. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban újra elkezdtem olvasni, mégpedig a FeedReader nevű program segítségével.

Sokáig kerestem egy asztali RSS olvasót. Amelyhez nem kell elindítani a böngészőt, nem kell internetkapcsolat az olvasáshoz, nem kell belépni egy oldalra, és nem kell attól tartani, hogy hirtelen megszünik a szolgáltatás. A FeedReader egyik nagy hátránya – kezdjük ezzel -, hogy a webes RSS olvasó szolgáltatásokra támaszkodik, ezen keresztül lehet használni a programot. A weboldalon ugyan írják, hogy lehet teljesen webes RSS olvasó nélkül is használni, azonban én nem találtam ezt a lehetőséget.

A FeedReader-t ezeken a szolgáltatásokon keresztül lehet használni:

  • feedly
  • Tiny Tiny RSS
  • InoReader
  • Feedbin
  • FreshRSS
  • The Old Reader
  • OwnCloud

Az előnye ennek az egyben, hogy mondjuk a feedly-t használva olvasni tudunk mobilon is, vagy egy másik számítógépen, és az olvasott, csillagozott, stb. cikkek szinkronizáltak, így ezek megmaradnak számunkra, bármennyi eszközt is használjunk.

FeedReader telepítés

A programot az AUR tárolóból tudjuk telepíteni, az alábbi parancsokkal (vagy a csomagkezelőből a feedreader csomagra rákeresve):

yaourt -S feedreader

Ha valakit érdekel a fejlesztés alatt álló verzió az telepítheti a git verziót is:

yaourt -S feedreader-git

Utóbbival nem árt vigyázni, hiszen tele lehet hibákkal, így ennek használatáért felelőséget nem vállalok.

Mit is tud a FeedReader?

A FeedReader bejáratott, 3 oszlopos, külsőt használ. Bal oldalon két oszlopban látható a feliratkozott csatornák listája, mappákba osztva, majd mellette látható az éppen megnyitott csatornában található cikkek listája. Jobb oldalon természetesen az adott cikk látható.

feedreader-kiemelt

A FeedReader egyik érdekessége, hogy képes podcast-ek lejátszására is, így arra nem szükséges külön program használni, ha ez megfelel a számunkra.

A FR-t képesek vagyunk teljesen billentyűzettel kezelni, amelyet elérhetünk a FeedReader -> Shortcuts menüből. Ami szintén kellemes meglepetés volt a számomra, hogy nem csak a program külsejét, de a tartalom stílusát is meg tudjuk változtatni, beleértve a betűméretet is (nemcsak menüből, de a böngészőkben használt Ctrl + egérgörgő használatával is). Ez hasznos lehet gyengén látóknak, vagy idősebb felhasználóknak.

A felső menüben megtalálhatóak az ismerős olvasó funkciók, mint például: csillagozás a cikkek megjelöléséhez, vagy a cikk teljes képernyőben olvasása (tipp: F11). Ebben a nézetben ugyanúgy érvényesek az előző/következő cikk elérése, amely igen kellemessé teszi az olvasást. Szintén itt tehetjük meg, hogy olvasatlanná jelöljük a cikket. Szintén nem maradhat el a cikkek címkézése, amivel könnyebben kereshetővé válik.

Akik szeretnek jó vagy érdekes cikkeket megosztani, azok szintén megtehetik email-en vagy a következő szolgáltatások segítségével: Instapaper, Readability, Pocket.

Beállítások

Testreszabhatjuk a külsőt, beállíthatjuk, hogy bal oldalt csak a csatornák listáját láthassuk kategóriák nélkül. Ezt rendezhetjük frissítés és ABC sorrend szerint is.

feedreader-beallitasok
A FeedReader beállításai

A szinkronizálási beállítások tartalmazzák, hogy milyen gyakran ellenőrizze a csatornákat, és, hogy mennyi cikket szinkronizáljon. Ezeket érdemes a gép erőforrásához is állítani, mert ha sok csatornát követünk, akkor periódusonként esetleg gondot okozhat a gépünknek. Nincsen egy erős számítógépem, és szerencsére ezzel nekem nem volt gond. Szintén megadhatjuk, hogy mennyire régi cikkeket töröljön a FeedReader (soha, 1 hét/hónap vagy 6 hónap).

Itt adhatóak meg továbbá, hogy milyen megosztási szolgáltatást szeretnénk használni (lásd feljebb).

Ami hiányzik, vagy nem találtam, hogy nem lehet kategóriákat létrehozni a FeedReader-ben, valamint csatornalista exportálásra sem találtam lehetőséget. Ezeket a használt szolgáltatás webes felületén tudjuk megcsinálni.

Összeségében…

Azt kell mondanom, hogy a FeedReader visszatérített az RSS olvasás útjára, és szinte napi rendszerességgel használom is. Könnyen el lehet igazodni rajta, és minden megszokott funkció egy egérklikkelésre, vagy billentyűlenyomásra elérhető. Akiknek nem gond, hogy webes szolgáltatásokon keresztül (egyelőre) lehet használni, azoknak érdemes kipróbálni. Én jelenleg a Feedly-vel használom és (majdnem) teljesen meg vagyok vele elégedve).