Egy ideje vártam már a Typora megjelenítését, amellyel egyben használhatjuk a Markdown kódszerkesztőt, és az élő előnézetet annélkül, hogy nekünk akár egy gombnyomást is kellene csinálni.

Mi is a Markdown?

Aki már dolgozott HTML nyelvvel az tudja, hogy a formázás igencsak nehézkes dolog, még megfelelő szerkesztőprogram esetében is. A Markdown abban segít, hogy gyorsabban, és egyszerűbben lehet megformázni a szövegünket, még a szövegszerkesztőkkel szemben is. Nem kell kijelölni a szavakat egérrel, billentyűzetről minden formázás elérhető. Ezzel ideálissá válik szöveg írására.

Pl. két dupla csillag közé zárva vastagított szöveget kapunk, vagy a # jel segítségével fejezetcímeket határozhatunk meg, hasonlóan a H1, H2, H3, stb. használatához.

Én már kb. 2 éve ebben írok blogbejegyzéseket, cikkeket. Gyakorlatilag mindent tud, ami az íráshoz szükséges lehet. Hatalmas előnye, hogy nem kell robosztus szövegszerkesztőt használni, hogy akár egy könyvet is meg tudjunk írni.

Miért jó a Typora?

A Typora abban segít, hogy írás közben eltünteti a Markdown kódot is, átalakítva és a formázásnak megfelelően jeleníti meg a szöveget. Ezzel szebb és könnyebben olvasható az előttünk levő szöveg, nem kell bajlódnunk egy külön ablakkal, ahol a kész szöveg megjelenik.

A program felülete minimális, a szövegtér fölött mindössze egy menü van, és nincsen komplikált eszköztár sem. A teljes képernyős nézetben zavartalanul írhatunk, és ha mégis szükségünk lenne a menüre, akkor az egér a képernyő tetejéhez való mozgatásával lehet előhözni, vagy pedig az Alt billentyű lenyomásával.

A menüben megtalálható az összes formázási lehetőség, és megtalálható benne a Markdown referencia is, ami sokat segíthet a tanulásban. de akkor is jól jön, ha valami éppen nem jut az eszünkbe.

Akinek esetleg hiányzik a hagyományos forrás nézet, azok a View -> Source Code Mode menüpont segítségével engedélyezhetik azt, vagy az ablak alján található </> jel segítségével.

A Typora telepítése Manjaro Linux-on

A Typora az AUR-ban található meg, és kétféleképpen telepíthetjük. Terminálból az alábbi paranccsal:

yaourt -S typora

Vagy pedig a csomagkezelőn keresztül, a typora-ra rákeresve (előtte természetesen engedélyezni kell az AUR-t).

A Typora beállítási lehetőségei

A program beállításai a File -> Preferences menüpontból érhetőek el. Ezeken nem mennék végig rajta, mert elég sok van, csak néhány szeretnék kiemelni.

  • az ablakstílus (Windows style) segítsélgével válthatunk a natív linuxos, és a Windows-os kinézet között. Mondanom sem kell, hogy én a natívot preferálom.
  • Itt állítható be a betűtípus mérete.
  • Bekapcsolhatunk különfée Markdown nyelvi támogatást.
  • Alapban nincsen automatikus mentés, ezt itt állíthatjuk be.
  • Helyesírás ellenőrző bekapcsolása.

Témák böngészése és telepítése

Szintén jó hír, hogy az írásunk megjelenítéséhez különböző témákat kapunk, már alapból is 5 különböző külső található meg a Theme menüben. Az már csak hab a tortán, hogy a Typora hivatalos oldaláról letölthetőek a felhasználók által készített témák. Ezek a témák CSS-ben készülnek, így aki egy kicsit is ért hozzá, kisérletezhetnek vele.

typora-alap-temak-linux
A Typora alaptémái

A letöltött témákat a Home könyvtárunkban, a ./config/Typora/themes mappán kell elhelyezni, és ujraindítás elérhető lesz a Theme menüből.

Nem kizárt, hogy valamikor a jövőben saját témát csinálok majd.

Statisztikák és egyéb extrák

Nem maradhatott el az általános statisztika is az írott szövegünkről. Alapban az alul található státusz sáv jobb részén találhatjuk meg a szószámlálót. A View -> Show FIle Info Panel menüponttal viszont elérhetővé vállik a karakterek száma, valamint az is, hogy milyen hosszú ideig tart az írott szövegünket elolvasni.

Ugyanebben az oldalsáv részben nézhetjük meg, és ugrálhatunk a fejezetcímek segítségével az Outline részben, ami rendkívül hasznos hosszabb cikkek, vagy blogbejegyzések írásakor.

Rövid vélemény a Typora bétáról

A Typora legnagyobb hátránya sajnos, hogy nem nyílt forrású/szabad szoftver licenc alatt van, így akinek ez számít azoknak nem tudom ajánlani. Azonban nem kommunikációs programról van szó, így nem hiszem, hogy “hazatelefonál” majd a szülőknek, hogy miről írtunk a Typora-ban.

Ha ezen túljutunk, akkor kapunk egy nagyon egyszerű, de jól kezelhető Markdown szerkesztő programot, amely nagyon ügyesen egyszerűsíti a kód és az előnézetet. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki markdown-ban szerkeszt, mert nagy könnyebbséget jelent, és nagyon jó a szemnek is.

Arra is fel kell hívnom a figyelmet, hogy a Typora stabil kiadása fizetős lesz majd, de ha a fejlesztők folytatják a jó munkát, akkor érdemes lesz egy ilyen jó programba befektetni.