Nagyon kedvelem a markdown-t, mert kényelmes vele írni. Nemrégiben találtam rá a Boostnote nevű programba, amely electronnal készült, és egy viszonylag komoly jegyzetelős programot takar.

A programban a markdown-on kívül Snippet-et is támogat, amely abszolút nem tudom, hogy micsoda. A Boostnote egy teljesen nyílt forrású program, amelyet a készít főleg programozóknak szántak, de szerintem bárki használhatja jegyzetelésre és azok rendezésére, tárolására.

A jegyzetek felépítése

A Boostnote-ban különböző tárolókat hozhatunk létre, amely egy mondjuk úgy, hogy 1-1 nagyobb témára szolgál, mint példul Munka. Ezeket a tárolókat a fájlrendszerünkben bármilyen mappába el tudjuk menteni, nincsen egy külön központi helye a jegyzeteknek. A tárolókon belül létrehozhatóak könyvtárak tetszés szerinti számban és névvel. Ezek mind az oldalsávban láthatóak és ezek még színes jelölést is kapnak. Ezt az oldalsáv részt össze is lehet zsugorítani, ami különösen kapóra jön, hogy ha hosszú neveket adtunk meg a tárolóink, mappáink számára.

A mappákon belül készíthetünk jegyzeteket a File -> New Note menüponttal vagy a Ctrl + N gyorsbillentyűvel. A Keresés (search) mező mellett lévő plusz gombbal is létrehozhatunk jegyzetet, illetve a lefelé mutató nyílnál állíthatjuk be a jegyzet alapértelmezett típusát.

A jegyzetek első sora lesz a jegyzet neve. Adhatunk hozzá címkéket, aminek segítségével egyszerűbben megtalálhatóak lesznek. A jegyzeteket lehet rendezni nemcsak elkészítés dátuma, vagy ABC sorrend szerint, de módosítás ideje szerint is. Nagyon tetszett, hogy nincsen külön előnézet, viszont, ha ki klikkelünk a szerkesztő nézetből, akkor automatikusan láthatjuk az előnézetet.

Extra funkciók az ablak jobb felső részében kaptak helyet. Csillaggal meg tudjuk jelölni a számunkra különleges, vagy fontos írásokat. A megosztás (share note) funkciót még nem tudtam működést

A jegyzetek mentése automatikusan történik, nem szükséges ‘Ctrl + S’-t nyomogatni fél percenként.

A Boostnote beállításai

A ‘Menu’ gombbal érhetők el a program beállításai. Már a fejlesztés korai szakaszában is egész szép számú beállítása van a programnak.

boostnote-jegyzetelo-beallitasok
Boostnote beállítási lehetőségei

A Storage rész alatt módosíthatjuk a jegyzetek tárolóinak mappáját, vagy éppen újat hozhatunk létre.

A Config-nél módosíthatjuk a szerkesztő és az előnézet tulajdonságait, valamint, hogy a program milyen témájú (világos/sötét) felületet használjon. A szerkesztéshez rendkívül sok színséma található meg, de érdekes módon nem mindegyiknél érzékeltem azt, hogy markdown barát lenne. Persze ez mindenkinek egyedi ízlése, hogy milyen színeket kedvel. A beállításokat az ablak alján lévő ‘Save UI Config’ gombbal kell elmentenünk.

Boostnote telepítése

Ahogy azt már megszokhattuk még az újabb programok is megtalálhatóak az AUR-ban, így könnyen telepíthető a boostnote-ra rákeresve, vagy terminálon keresztül ezzel a paranccsal:

$ yaourt -S boostnote

A program jelenleg csak 64-bites Linux verzióval rendelkezik.